sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Stupul vertical STAS nr.1138/80

   În practica apicolă din ţara noastră este standardizat stupul vertical cu un corp şi magazin STAS nr.1138/80. În acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face tot pe orizontală faţă de sol, ca şi în cazul stupului multietajat. Diferenţa faţă de acesta este că, pe lângă ramele de cuib, de 300mm, în care albinele cresc puiet, stupul vertical are şi rame mici, puse în magaziile aşezate deasupra corpului, în care albinele pun exclusiv miere. Avantajul acestui tip de stup este, aşadar, diferenţierea clară între cuib şi ramele din care se extrage miere, uşurinţa cu care se poate extrage mierea şi faptul că familia de albine se deranjează la extracţie foarte puţin.

.Fundul stupului este fix.
.Corpul stupului are o formă aproape pătrată şi conţine 10 rame de cuib de 435 x 300mm. deasupra corpului pot fi fixate, pe brâul care îl înconjoară lateral sus şi în falţurile superioare una sau două magazine. Ramele de magazin sunt la dimensiuni ca şi la stupul orizontal, singura diferenţă fiind înălţimea acesora, de 162mm. Au deci dimensiunile exterioare de 435 x 162mm, dimensiunile interioare de 415 x 134 mm şi o suprafaţă a fagurelui în ramă de 55, 610 mm2.
.Stupul vertical cu magazine se este potrivit pentru stupăritul pastoral deoarece permite luarea magazinelor de pe corp, transportul lor separat, deci este mai uşor decât stupul orizontal şi permite obţinerea de miere de calitate, pe sortimente distincte de floră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu