sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Stupul multietajat ME STAS nr.8128/1977


  Stupul multietajat STAS nr.8128/1977 este conceput după stupul de tip Langstroth şi Rooth şi face parte din categoria stupilor verticali de mare capacitate. Practic, în timpul unui mare cules, volumul stupului poate fi mărit foarte mult, prin suprapunerea a două, trei sau mai multe corpuri. Deşi cere o anumită pregătire în manipularea corpurilor, acest tip de stup este cel mai mobil, permiţând folosirea celor mai noi şi eficiente metode de creştere şi exploatare a familiilor de albine. Este recomandat şi datorită faptului că asigură albinelor condiţii de creştere asemănătoare cu cele naturale (scorbură), cuibul dezvoltându-se, în raport cu solul, pe verticală. Volumul stupului poate fi mărit mult prin adăugare de corpuri, în raport cu cantitatea de puiet depusă de matcă şi de starea culesului.

.Caracteristicile principale ale stupului sunt următoarele: fundul şi corpurile construite din scândură, grosimea pereţilor este de 25mm, corpurile se îmbină fără falţ iar pe timpul transportului prinderea corpurilor,a fundului şi a capacului realizându-se cu ajutorul unor tije interioare sau chingi.
Părţile componente ale stupului sunt: fundul stupului, corpurile (în mod obişnuit în număr de 3), ramele, hrănitorul, podişorul, rama de ventilaţie, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdiniş şi închizătorul de urdiniş.

 Schite si detalii constructive:
http://www.ziddu.com/downloadlink/17563888/multietajat.pdf
http://www.ziddu.com/downloadlink/17563866/schita_multietajat.jpg
 
Sistem de aranjare a corpurilor stupului multietajat:
http://www.ziddu.com/downloadlink/17563864/multi1.jpg
http://www.ziddu.com/downloadlink/17563865/multi2.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu